sunnuntai 28. elokuuta 2016

Kosketusta vailla?

Oli ihan pakko kokeilla tällaista käänneltävää paljetti kangasta. En edes tiedä, mikä tämän kankaan virallinen nimi on, mutta ainakin Desigual käyttää tätä tyttöjen vaatteissa. Ulkomailta tätä löytyy hakusanalla reversible mermaid sequin fabric , jos jotain kiinnostaa. Jenkeistä löytyy aivan ihania värejä, mutta postimaksut on todella suolaiset ja päälle pitää vielä maksaa tulli. Omani on ainoa Eurokankaasta löytyvä vaihtoehto, jonka metrihinta on 39,90. Kankaan nimi on Nereide ja se joustaa leveyssuuntaan. EK:ssa oli myös kullanhohtoista, mutta siinä paljetit olivat isompikokoisia eikä se tainnut joustaa. Sävy vaihtelee sen mukaan mihin suuntaan paljetit kääntyy, joten tämä on varsinainen sivelypaita.
Kovin on sotkuista hommaa tämän kankaan työstö. Paletteja on homman jälkeen joka paikassa. Kangasta on myös haastellista leikata muotoon, koska se ei meinaa pysyä paikoillaan. Itse monen yrityksen  jälkeen päädyin silittämään nurjalle puolelle kaksipuolista liimakangasta, jossa toisella puolella on paperi. Piirsin siihen sitten tuon tähden ja leikkasin kuvion siten, että jätin reunoille pari senttiä ylimääräistä. Sen jälkeen seurasikin aikaa vievin ja sotkuisin vaihe, kun leikkasin ylimääräiset paljetit tuolta alueelta.
Seuraavaksi leikkasin ulkoreunalle jääneet paljetit pois, niin että pelkkää verkkoa jäi tähden reunoille. Sen jälkeen silitin kuvion puseroon ja siksakkasin tiheällä tikillä verkon päältä kuvion paikoilleen. Lopuksi siistin terävillä saksilla siksakin ulkopuolle jääneet verkonosat.  Testien perusteella voin todeta, että ompelukoneen neula ei katkea jos paljettien päältä ompelee suoralla ompeleella. Oma koneeni ompeli peräti yllättävän vaivattomasti kahtakin kerrosta päälleikkäin, kun tein kankaasta meikkpussin. Saumuria en uskaltanut testata miten neulan käy, koska ei ollut varaneulaa vahingon varalta. Materiaalina tämä on aika hauskaa, mutta jos on paljon lasten kanssa tekemisissä, niin kannatta huolella harkita, mihin kuvion laittaa. Tiedossa on nimittäin jatkuvaa hiplausta ja sivelyä! Hartianseutu olisi kätevä, kun jokainen ohikulkija niitä sitten hieroisi :)

Kangas on vaikea kuvata, mutta laitan alle kuvia, joissa varivaihtelua näkyisi

1 kommentti: