perjantai 30. elokuuta 2013

Pipo päässä pakkasella

Olen säätänyt ja vääntänyt tuon blogin etusivun kanssa  koko kesän. Joka kerta on tuntunut, että nyt tuli hyvä, mutta silti se ei ole näyttänyt omalta. Nyt vihdoin monen yrityksen ja erehdyksen jälkeen kansikuva on vihdoin omaan mieleen!

Myssy huopasesta ja ohje.
Talvi saattaa tänäkin vuonna yllättää VR:n, mutta meitäpä ei! Koskaan ei ole liian aikaista valmistua. Vaikka kukat vielä kukkii, niin talvi tulee joka vuosi aivan varmasti.
Tähän neulottuun pipoon on  käytetty Novitan huopasta, joka on lopuksi huovutettu koneessa.
Tämä versio on sellaisilla muutoksilla, että silmukoita työssä on 78 ( lapsen päänympärys 53cm) ja korkeutta 42 kierrosta.
OHJE
Tämä on hiukan muokattu muistaakseni Novitan myssyohjeesta.


100% Villasta tehty huopapäähine on lämmin mutta hengittävä. Se pitää  myös  kosteutta. Hattu huovutetaan pesukoneessa ja kutistuu noin 30%. Siksi siitä neulotaan  aluksi suurikokoinen.
Lanka
Novitan Huopanen

Puikot
60cm pyöröpuikot 6mm (tai käsialan mukaan)

Koko
42cm(vauvat), 50cm(taaperot), 52cm(leikki-ikäiset), 54cm(naisten S/M-koko ), 56cm(naisten L-koko)

Ohje

Luo  pyöröpuikoille 60-72-76-80-88 silmukkaa ja neulo sileää oikeaa pyöröneuleena 38-42-46-50-50 kerrosta. Päättele työ päälaelta virkkuukoukun avulla. Näin saat siistin sauman päälliosaan.

Korvaläpät
Poimi silmukat korvaläppiä varten  siten, että molempiin läppiin tulee 20-22-22-24-24 s. Otsan puolelle läppien väliin jää 14-18-20-20-22 s ja niskan puolelle 6-10-12-12-14 s. Poimi silmukat läppää varten siten, että ensimmäinen neulottava kerros on nurjaa.
Neulo sekä oikeilla, että nurjilla kerroksilla ensimmäinen ja viimeinen silmukka oikein (reunasilmukka).  Jokaisella oikean puolen kerroksella tee  alkuun kaksi kavennusta ELI  neulo reunasilmukka, tee ylivetokavennus, (eli nosta yksi silmukka neulomatta oikealle puikolle, neulo yksi silmukka, nosta neulomaton silmukka neulotun silmukan yli ). Toista. Jatka normaalisti kunnes jäljellä on kolme silmukkaa, neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen ja neulo reunasilmukka. Nurjan puolen kerroksilla ei tehdä kavennuksia.  Jatka kunnes silmukoita on jäljellä neljä. Neulo reunasilmukat normaalisti ja keskimmäiset 2o yht. Neulo sitten kaikki jäljellä olevat kolme silmukkaa nurin yhteen. Katkaise lanka. Tee toinen läppä samoin.


Päättele langan päät. Laita hattu pesukoneeseen parin pyhkeen  kanssa ja pese 40 asteen normaalipesuohjelmalla pyykinpesuaineen kanssa ilman huuhteluainetta. Tarrautumisen varalta pesin omani niin, että sisällä oli muovipussi. Hienopesu ei todennäköisesti riitä huovuttamaan hattua riittävästi. Omani ei kutistunut pikaohjelmalla ( 40 astetta, 40 minuuttia ja linkous 1400 kierrosta) tarpeeksi, joten laitoin myssyn vielä 5 minuutiksi kuivausrumpuun.
Ota hattu pesukoneesta ja muotoile sitä tarvittaessa käsin venyttämällä oikean kokoiseksi. Anna kuivua. Hatun pinnan saa  pörröiseksi harjaamalla sitä hiusharjalla. Joko luonnonharjalla tai vähän sähäkämmin metallipiikkisellä, jossa on nupit piikkien päässä.


Jokainen konepesu kutistaa hattu lisää! Käsin voit myssyä pestä.

2 kommenttia:

  1. Onpahan ihanan mallinen pipo ja niin kauniit värit. :)

    VastaaPoista
  2. Tää on kyllä niin ihana, että pakko kokeilla noilla ohjeilla omalle pojalle vastaavanlaista pipoa. :)

    VastaaPoista