keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Iltatossut

Eipä enää palella varpaita, kun on paksut virkatut tossut! Tämä on varsin kiitollista hommaa, sillä tossut valmistuvat todella nopeasti. Ne on virkattu kaksinkertaisella langalla Novitan Huopasesta, ja  huovutettu koneessa. Ohjeen olen ottanut talteen n.6 vuotta sitten joko Pirkka- tai Yhteishyvä lehdestä. Ohje postauksen lopussa.
Koko (noin)  37-39 (40)Langan menekki (g)
Novita Huopanen kaksinkertaisena 200 g .
Virkkuukoukku Novita nro 10 tai käsialan mukaan. Omani on melko tiukkaa.


Virkkaa tossut kaksinkertaisella langalla. Aloita virkkaaminen tossun kärjestä. Virkkaa 10 ketjusilmukkaa.Työ virkataan spiraalina, joten siirry suoraan seuraavalle krs:lle ja merkitse kerroksen vaihtumiskohta aina esim. hakaneulalla. 2.krs: virkkaa 2 ks samaan s:aan, 1 ks seuraavaan s:aan, 2 ks samaan s:aan (= tossun päälliosan keskikohta), 1 ks seuraavaan s:aan, 2 ks samaan s:aan ja lopuksi vielä 5 ks. Kerroksella tuli 3 ks lisää ja työssä on nyt 13 ks. 3.krs: virkkaa 2 ks samaan s:aan, 2 ks, virkkaa 2 ks samaan s:aan (= tossun päälliosan keskikohta), 2 ks, 2 ks samaan s:aan ja lopuksi 6 ks. Kerroksella tuli 3 ks lisää ja työssä on nyt 16 ks. 4.krs: virkkaa 2 ks samaan s:aan, 3 ks, virkkaa 2 ks samaan s:aan (= tossun päälliosan keskikohta), 3 ks, 2 ks samaan s:aan ja lopuksi 7 ks. Kerroksella tuli 3 ks lisää ja työssä on nyt 19 ks. Jatka samaan malliin vielä 2(3) kertaa. Jokaisella lisäyskerroksella lisäysten väliin tulee 1 ks lisää. Työssä on nyt 25(28) ks. Virkkaa vielä ilman lisäyksiä, kunnes kappaleen korkeus on 14-15 (17) cm. Virkkaa kerroksen vaihtumiskohtaan ja virkkaa vielä 3 ks vaihtumiskohdan yli. Käännä työ ja jatka virkkaamista edestakaisin. Virkkaa 15(16) ks ja käännä työ. Virkkaa edestakaisin 14-15 (17) cm. Virkkaa kantapääsauma kiinni ja katkaise lanka. Viimeistele tossun aukon reuna.
 Virkkaa jokaiseen silmukkaan ja kerrokseen 1 ks (ettei reunaan jää reikiä). Kavenna seuraavalla kerroksella silmukoita tasaisesti niin, että silmukoita jää n. 30. Virkkaa vielä 1 krs ks:ita ja viimeistele reuna kiinteillä ketjusilmukoilla. Varo kiristämästä reunaa liikaa.
Viimeistely
Laita tossujen sisään esim. pakastepussi. Muovi estää tossun huopumisen kiinni. Huovuta tossut pesukoneessa. Käytä kirjopesuohjelmaa 40 °C ja tavallista pyykinpesuainetta. Laita koneeseen lisäksi vähän muuta pyykkiä kuten esim. kaksi pyyheliinaa. Varo kuitenkin täyttämästä konetta liikaa. Eri pesukoneissa villa voi huopua eri tavalla. Poista pesun jälkeen muovit. Tossuja voi muotoilla heti koneesta otettua jalassa, sillä villa ei tunnu märältä. Harjaa tossuja kosteana karkealla harjalla. 


Lankaa jäi vielä, joten tein pojan toiveesta hänellekin omat. Nyt meillä on samikset! Nämä ovat kuulema iltatossut.

3 kommenttia: